Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σταμάτησαν το φιλικό στο 14’ για να τιμήσουν τον Κρόιφ (video)

Σταμάτησαν το φιλικό στο 14’ για να τιμήσουν τον Κρόιφ (video)

Σταμάτησαν το φιλικό στο 14’ για να τιμήσουν τον Κρόιφ (video)


Φόρο τιμής στον Γιόχαν Κρόιφ απέτισαν οι παίκτες της Φέγενορντ και της Σπάρτα Ρότερνταμ, διακόπτοντας για ένα λεπτό (14′) τη φιλική αναμέτρηση προκειμένου ο κόσμος να χειροκροτήσει τον θρύλο του ολλανδικού ποδοσφαίρου.


Ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε την Πέμπτη (24/3) από τη ζωή ύστερα από μάχη με την επάρατο νόσο και οι παίκτες των Φέγενορντ και Σπάρτα Ρότερνταμ διέκοψαν στο 14ο λεπτό (αριθμός του Ολλανδού θρύλου) τη φιλική αναμέτρηση ώστε όλος ο κόσμος να χειροκροτήσει τον «Ιπτάμενο Ολλανδό».


Αντίστοιχα, το φιλικό της Ολλανδίας με την Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής θα σταματήσει στο 14ο λεπτό προκειμένου το κοινό στην «Άμστερνταμ Αρίνα» να αποχαιρετήσει τον θρύλο του ολλανδικού ποδοσφαίρου.


Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:


[embedded content]

Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more

Πένθος στην ΑΕΚ: Έφυγε ο Γιάννης Κανάκης

Πένθος στην ΑΕΚ: Έφυγε ο Γιάννης Κανάκης

Πένθος στην ΑΕΚ: Έφυγε ο Γιάννης Κανάκης


Φτωχότερη είναι από σήμερα η οικογένεια της ΑΕΚ, καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο Γιάννης Κανάκης, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κεφάλαια του συλλόγου και ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ζωή πρώην παίκτης της «Ένωσης».


Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα (24/3) η ΑΕΚ. Ο Γιάννης Κανάκης, αρχηγός της «Ένωσης» στην δεκαετία του ’50 και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής του συλλόγου, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ, με τα κατορθώματα του σπουδαίου Κανάκη:


«Η ΑΕΚ έχασε σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κεφάλαιά της. Ο μεγάλος Γιάννης Κανάκης, ένας από τους ποδοσφαιριστές που σημάδεψαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες της ομάδας μας, έφυγε για πάντα στα 89 του χρόνια.


Ο γεννημένος στην Καβάλα στις 27 Αυγούστου του 1927 Γιάννης Κανάκης ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ και έφυγε παίρνοντας μαζί του την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της ενωσίτικης οικογένειας για όλα όσα πρόσφερε στην ΑΕΚ από το 1949 έως και το 1960, οπότε και κρέμασε τα παπούτσια του μεσούσης της πρώτης σεζόν της ιστορίας της Α’ Εθνικής, έχοντας σημειώσει το πρώτο γκολ της ομάδας στη νικηφόρα πρεμιέρα με αντίπαλο τον Εθνικό τον Νοέμβριο του 1959.


Ο εκλιπών είχε αφήσει στους φιλάθλους που γέμιζαν τα γήπεδα της δεκαετίας του ’50 την εικόνα ενός μεγάλου μπαλαδόρου με πόδια που εξαπέλυαν κεραυνούς. Με ένα από αυτά τα ασύλληπτα σουτ είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ και είχε δώσει στην ΑΕΚ τη νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού στον Τελικό Κυπέλλου του 1956 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.


Ο Γιάννης Κανάκης αγωνίστηκε σε 172 επίσημους αγώνες με την ΑΕΚ (ανυπολόγιστος ο αριθμός σε φιλικά και σε διάφορα τουρνουά που εκείνα τα χρόνια είχαν αξία εφάμιλλη των επίσημων διοργανώσεων) και είχε σημειώσει 69 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος Αθήνας, Ελλάδας και Κυπέλλου.


Ήταν το μεγάλο αστέρι του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’50 και αρχηγός της ομάδας, ενώ είχε αγωνιστεί και μία φορά με την Εθνική Ανδρών το 1951. Από το 1955 αποτέλεσε δίδυμο με τον Κώστα Νεστορίδη και οι δυο τους άφησαν εποχή. Αργότερα, επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, ήταν έφορος της μεγάλης ομάδας που έφτασε στο νταμπλ του 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.


Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του Γιάννη Κανάκη θα τελεστούν την Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 3 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Καισαριανής. Η οικογένεια της ΑΕΚ θα αποχαιρετήσει σύσσωμη τον μεγάλο αυτό υπηρέτη του συλλόγου».


Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more

Πρώτη νίκη με Σκίμπε η Εθνική (video)

Πρώτη νίκη με Σκίμπε η Εθνική (video)

Πρώτη νίκη με Σκίμπε η Εθνική (video)


Με γκολάρες των Τζαβέλλα (54’) και Καρέλη (62’), η Εθνική ομάδα κέρδισε με 2-1 το Μαυροβούνιο σε φιλικό παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πήρε την πρώτη της νίκη με τον Μίκαελ Σκίμπε στον πάγκο. Ισοφάρισαν προσωρινά με Τομάσεβιτς (56’) οι φιλοξενούμενοι, μετά από λάθος της ελληνικής άμυνας.


Στο πρώτο εντός έδρας ματς του Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής, η «γαλανόλευκη» δεν έβγαλε… μάτια με την εμφάνιση της, ωστόσο έδειξε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, επικρατώντας με 2-1 του Μαυροβούνιου σε φιλικό παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης».


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε σημάδια βελτίωσης και στο δεύτερο μέρος πέτυχε δύο όμορφα γκολ με απευθείας φάουλ του Τζαβέλλα (54’) και εξαιρετικό πλασέ του Καρέλη (62’), ο οποίος βελτίωσε αισθητά το επιθετικό κομμάτι της Εθνικής στο δεύτερο μέρος.


Η «γαλανόλευκη» δεν επέτρεψε στο Μαυροβούνιο να απειλήσει στα πρώτα 45 λεπτά ωστόσο στην επανάληψη υπέπεσε σε λάθη, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να ισοφαρίσουν προσωρινά με κεφαλιά του Τομάσεβιτς (56’), αλλά και να δημιουργήσουν φάσεις για το 2-2.


Το ματς:


Πρώτη νίκη με Σκίμπε η Εθνική (video)Ο Γερμανός τεχνικός επέλεξε σύστημα 3-5-1-1, με τον Καρνέζη να παίρνει θέση κάτω από τα γκολπόστ και τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο και Τζαβέλλα να αποτελούν την τριάδα της άμυνας. Τοροσίδης και Σταφυλίδης ήταν τα δύο μπακ-χαφ, ενώ ρόλο εξαριού είχε ο Σάμαρης. Πέτσος και Μάνταλος ήταν οι δύο εσωτερικοί μέσοι, δεκάρι ο Φορτούνης και στην κορυφή ο Μήτρογλου.

Οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν ορεξάτοι στο ματς, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και πίεζαν από τα πρώτα λεπτά για να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 7ο λεπτό, όταν ο Σταφυλίδης έκανε τη σέντρα για τον Μήτρογλου, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να τελειώσει σωστά τη φάση. Εφτά λεπτά μετά, ο Φορτούνης, έστρωσε στον Πέτσο, αλλά ο Μιγιάτοβιτς έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Έλληνα μέσου.


Η «γαλανόλευκη» είχε τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο μέρος, δεν απειλήθηκε από το Μαυροβούνιο, ωστόσο παρουσίασε πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι, απειλώντας για τελευταία φορά στο 34’. O Μήτρογλου ελευθερώθηκε από δύο αμυντικούς και έκανε το σουτ εντός περιοχής, όμως η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και έφυγε κόρνερ.


Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Καρέλης πήρε τη θέση του Μάνταλου, παίζοντας δίπλα στον Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης. Η Εθνική συνέχισε να ψάχνει το γκολ και στο 54’ κατάφερε να ανοίξει το σκορ με εξαιρετική απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζαβέλλα.


Το γκολ κάθε άλλο παρά επηρέασε το Μαυροβούνιο, με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν σε 1-1 στο 56’. Ο Μπετσιράι βρέθηκε απέναντι στον Καρνέζη, ο Έλληνας γκολκίπερ έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ, ωστόσο μετά την εκτέλεση του, ο Τομάσεβιτς πήδηξε ανενόχλητος στο ύψος της μικρής περιοχής και έφερε το ματς στα ίσα.


Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό στο δεύτερο μέρος και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να πάρει εκ νέου το προβάδισμα στο 61’. Ο Φορτούνης έβγαλε τον Καρέλη απέναντι από τον Μιγιάτοβιτς κι ο άσος της Γκενκ με τρομερό πλασέ «έγραψε» το 2-1. Δύο λεπτά μετά, το Μαυροβούνιο «άγγιξε» το 2-2, όμως το σουτ του Μούγκοσα από το ύψος της περιοχής πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Καρνέζη.


Στο 66’ ο Οικονόμου πήρε τη θέση του Μανωλά, κάνοντας ντεμπούτο με τη γαλανόλευκη. Η Εθνική ομάδα έψαχνε το τρίτο γκολ, όμως η υπεροχή της ήταν φλύαρη και το Μαυροβούνιο είχε διπλή καλή στιγμή στο 79’. Το σουτ του Γκρίμπιτς κόντραρε στον Παπασταθόπουλο και εν συνεχεία ο Καρνέζης απομάκρυνε το σουτ του Τσβέροβιτς.


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη μεσαία γραμμή (η φάση του Μαυροβούνιου ξεκίνησε από λάθος του Σάμαρη) και στο 84’ ο Σκίμπε έριξε στο ματς τον Τζιόλη αντί του Τοροσίδη, με τον Πέτσο να αναλαμβάνει ρόλο μπακ-χαφ. Στο ίδιο λεπτό, ο Σιόβας πήρε τη θέση του τραυματία Σταφυλίδη, με τον Τζαβέλλα να πηγαίνει στα πλάγια. Οι αλλαγές των δύο ομάδων έριξαν τελείως το ρυθμό και δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο Σκίμπε έδωσε συμμετοχή στον Ταχτσίδη, που πήρε τη θέση του Μήτρογλου.


Ελλάδα: Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλας, Μανωλάς (66′ Οικονόμου), Τοροσίδης (85′ Τζιόλης), Σταφυλίδης (85′ Σιόβας), Σάμαρης, Μάνταλος (46′ Καρέλης), Πέτσος, Φορτούνης, Μήτρογλου (93′ Ταχτσίδης).


Μαυροβούνιο: Μιγιάτοβιτς, Μάρουσιτς, Σάβελγιτς, Σίμιτς, Τομάσεβιτς (75′ Ζβέροτιτς), Βούκτσεβιτς, Σέκιτς (85′ Μπόλιεβιτς), Ρόντιτς (88′ Ζόριτς), Μπάκιτς (75′ Γκρμπιτς), Μούγκοσα (69′ Ραΐτσεβιτς), Μπετσιράι.


[embedded content]


Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος (video)

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος (video)

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος (video)


Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1965, η Λίβερπουλ προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επικρατώντας της Κολωνίας στο στρίψιμο του νομίσματος.


Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (προκάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ) ολοκληρώθηκε σαν σήμερα. Στις 24 Μαρτίου του 1965, η Λίβερπουλ επικράτησε της Κολωνίας στο στρίψιμο του νομίσματος και εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.


Οι «κόκκινοι» του Μπιλ Σάνκλι είχαν ξεπεράσει πολύ εύκολα τα εμπόδια των Ρέικιαβικ (5-0, 6-1) και Άντερλεχτ (3-0, 1-0), ενώ η Κολωνία δυσκολεύτηκε αρκετά για να κάμψει την αντίσταση των Παρτιζάνι Τιράνων (0-0, 2-0) και Παναθηναϊκό (1-1, 2-1).


Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα προημιτελικά και η πρώτη αναμέτρηση στις 10 Φεβρουαρίου 1965 στη Κολωνία ολοκληρώθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, όπως και η ρεβάνς στο «Άνφιλντ» στις 17 Μαρτίου.


Ο νικητής θα κρίνονταν σε τρίτο παιχνίδι, σε ουδέτερο έδαφος. Ο αγώνας ορίστηκε στις 24 Μαρτίου στο Ρότερνταμ, όπου η Λίβερπουλ πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο 37’. Ωστόσο η Κολωνία αντέδρασε άμεσα, ισοφαρίζοντας σε 2-2 στο 48’. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και επειδή εκείνη την εποχή τα πέναλτι δεν έκριναν το νικητή, ο διαιτητής έβγαλε… νόμισμα.


Πρώτος πήγε κοντά του ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Ρον Γετς και του είπε: «Διαλέγω γράμματα», για να απαντήσει ο διαιτητής: «ΟΚ. Λίβερπουλ γράμματα, Κολωνία κορόνα». Ο διαιτητής έριξε το νόμισμα, το οποίο έκατσε σχεδόν όρθιο στο χορτάρι! Ο αρχηγός της Λίβερπουλ είπε: «Νομίζω πρέπει να το ξαναρίξεις κ. διαιτητή». Το έριξε ξανά λοιπόν, ήρθαν γράμματα και η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «4» της Ευρώπης!


Στα ημιτελικά οι «κόκκινοι» αποκλείστηκαν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ, η οποία εν συνεχεία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0 στον τελικό της Μπενφίκα, μετά από λάθος του τερματοφύλακα Περέιρα.


[embedded content]


Το στρίψιμο του νομίσματος στο ποδόσφαιρο


Η Λίβερπουλ δεν ήταν η μόνη ομάδα που εξασφάλισε πρόκριση μέσω νομίσματος σε εκείνη τη σεζόν της διοργάνωσης. Στον προκριματικό γύρο, Άντερλεχτ και Ντούκλα Πράγας προκρίθηκαν με στρίψιμο του νομίσματος σε βάρος των Μπολόνια και Γκόρνικ Ζάμπρζε.

Με τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 1954, νικώντας την Ισπανία στο… «κορώνα ή γράμματα». Αντίστοιχα, στο Euro 1968 η οικοδέσποινα Ιταλία μάντεψε σωστά στο νόμισμα και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης.


Στα δικά μας, το 1969 ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό έληξε ισόπαλος και στην παράταση (1-1) και τότε δόθηκε εντολή ο νικητής να αναδειχθεί στο στρίψιμο του νομίσματος. Ο Παναθηναϊκός μάντεψε σωστά και αναδείχτηκε Κυπελλούχος, φτάνοντας παράλληλα και στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του.


Τέλος, η πιο απίστευτη ιστορία με το στρίψιμο του νομίσματος είναι αναμφισβήτητα αυτή της Τυνησίας με το Μαρόκο. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1962, με το Μαρόκο να περνάει στην επόμενη φάση, μαντεύοντας σωστά στο «κορώνα ή γράμματα» (ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1).


Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά και αυτή τη φορά η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 2-2. Ο νικητής κρίθηκε ξανά στο νόμισμα και το Μαρόκο απέκλεισε με τον ίδιο τρόπο τους Τυνήσιους!


Το κακό τρίτωσε για την Τυνησία στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, όπου το Μαρόκο προκρίθηκε ξανά στο νόμισμα!!! Η εκδίκηση των Τυνήσιων ήρθε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1978. Η διαδικασία των πέναλτι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και η Τυνησία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα», αφήνοντας εκτός το… Μαρόκο!


Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more

Ματαιώθηκε η συνάντηση των «μεγάλων» που εξελίχθηκε σε φιάσκο

Ματαιώθηκε η συνάντηση των «μεγάλων» που εξελίχθηκε σε φιάσκο

Ματαιώθηκε η συνάντηση των «μεγάλων» που εξελίχθηκε σε φιάσκο


Σε… φιάσκο εξελίχθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Σταύρο Κοντονή, καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναγκάστηκε να τη ματαιώσει μετά τη δεδομένη απουσία των Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη.


Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη ματαιώθηκε μετά τη δεδομένη απουσία και των τριών ιδιοκτητών.


Αρχικά η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, κατέστησε σαφές ότι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά την επιφύλαξη που εξέφρασε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος δεν θα παραβρεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση.


Μετά από αυτή την εξέλιξη, τη θέση του προέδρου του Ολυμπιακού στη συνάντηση θα έπαιρναν ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος και ο νομικός σύμβουλος και τέταρτος αντιπρόσωπος της ΠΑΕ, Θεόδωρος Γιαννίκος.


Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και του Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν θα παραστούν στη συνάντηση. Όλα αυτά ανάγκασαν τον Σταύρο Κοντονή να ματαιώσει οριστικά τη συνάντηση…


Η ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού:


«Η σημερινή συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή με τους ιδιοκτήτες των τριών μεγάλων ΠΑΕ (ΑΕΚ,ΠΑΟΚ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), για τους λόγους που είναι γνωστοί, αλλά που πρέπει περαιτέρω να διευκρινιστούν, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η συζήτηση που θα αφορούσε την χάραξη κοινών πολιτικών, και όχι εξεύρεση προσώπων για την στελέχωση των αρχών του ποδοσφαίρου -όπως λανθασμένα αναφέρεται- και η οποία θα είχε ως αντικειμενικό στόχο την άμβλυνση των αντιθέσεων και την ακύρωση ενός κλίματος πολέμου, θα ήταν μια πρώτη προσπάθεια και μία καλή αρχή, ώστε να απεγκλωβιστεί το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο από την σημερινή κατάσταση.


Ωστόσο, η ήδη υπάρχουσα και δημόσια εκπεφρασμένη –μέσω επίσημων ανακοινώσεων και δηλώσεων- πρόθεση και των τριών ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην επιχειρηματικότητα του αθλήματος, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε σταθερά και αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου


».

Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ


Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.


Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών δεν βρίσκεται πια εδώ. Όπως έγινε γνωστό, ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαρκελώνη, νικημένος από τον καρκίνο.


Ο θρυλικός Κρόιφ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τον Οκτώβριο του 2015 και παρά τη γενναία μάχη που έδωσε, δεν τα κατάφερε. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από την επίσημη σελίδα του Ολλανδού στο facebook, που αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε ήσυχα από τη ζωή στην Μπαρτσελόνα, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Με μεγάλη μας λύπη ζητούμε να σεβαστείτε την επιθυμία της οικογένειας να παραμείνει ήρεμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες».


Γεννημένος στο Άμστερνταμ, ο Κρόιφ έκανε σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ (1964-1973, 1981-83), κατακτώντας οχτώ πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα, τρία διαδοχικά Κύπελλα πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα διηπειρωτικό.


Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ ανάλογο απολογισμό είχε και με τη Φέγενοορντ, στην οποία έκλεισε την καριέρα του, μετά την άρνηση του Άγιαξ να του προσφέρει νέο συμβόλαιο.


Με την εθνική ομάδα σημείωσε 33 γκολ σε 48 αγώνες και ήταν ο μαέστρος του Μουντιάλ 1974, της σπουδαίας Ολλανδίας του «τόταλ φούτμπολ», φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο. Παράλληλα κατέλαβε με τους «οράνιε» την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976. Βραβεύτηκε τρεις φορές με τη Χρυσή Μπάλα (1971, 1973, 1974), ενώ το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.


Ο Κρόιφ είχε αξιοζήλευτη καριέρα και ως προπονητής. Εργάστηκε στις δύο μεγάλες του αγάπες, τον Άγιαξ (1985-1988) και την Μπαρτσελόνα (1988-1996). Με τον «Αίαντα» κατέκτησε δύο διαδοχικά Κύπελλα Ολλανδίας και το Κυπελλούχων του 1987, ενώ με τους «μπλαουγκράνα» κέρδισε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1991), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.


[embedded content]


Let’s block ads! (Why?)


Source: agones-live.gr

Read more